20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно и

...
20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно и
Коментари Харесай

Лошо. С колко поскъпна коледната трапеза

20-те съществени хранителни артикули от първа нужда, които използваме всекидневно и огромна част от които участват на Коледната софра, са поскъпнали с близо 50 % за една година, сочат данните на КНСБ. Сред тях са ориз, самун, брашно, кайма, свинско и пилешко месо.

Заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ Виолета Иванова сподели, че у нас и през декември продължава повишаването на цените на главните 20 артикули и услуги, " които водят до покачване на издръжката на живот и защото последните данни за месец декември ще бъдат подготвени към януари месец, обрисува се, че септемврийската прехрана за живот от 1320 лв. ще продължава да нараства ".
-->
Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 артикули може да се купи 7 пъти, до момента в който в Германия - 31.

" Миналата година, септември месец, за тези 20 артикули сме давали 65 лв., а в този момент даваме 95 лв., т.е. повишаването е с 45% ", посочи Иванова.

" Хляб, лук, кг картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, по какъв начин да не е. Миналата година с тези 30 лв. пълнех количката, пък в този момент е половината ", счита гражданин на София, представен от БНР.

" Има разлика от предходната година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, тъй като имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да усилят заплатите на младежите. Сега сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре ", сподели различен гражданин на столицата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР